voertuigen met personenvervoer

door | 9 sep 2022 | Recreatie & Verhuur, Zakelijk

Voor personenvervoer in de laadruimte of in/op een getrokken aanhanger bieden wij verzekeringen op maat.

Wat zegt het: Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990
De wetgeving is helder op dit gebied. Vanaf 1 mei 2005 is het verboden om personen te vervoeren in de open of gesloten laadruimte van een motorvoertuig en in of op een aanhangwagen achter een motorvoertuig.

Voor het verzekeren van personenvervoer is een gemeentelijke ontheffing nodig.
Een ontheffing is dus noodzakelijk en kan individueel of in één keer voor een compleet evenement worden afgegeven door de gemeente. Echter is onze ervaring dat nog lang niet alle gemeenten in hun APV ( Algemene plaatselijke verordening ) het afgeven van een individuele ontheffing goed hebben geregeld. Hierdoor is het vaak moeizaam is of gewoon niet mogelijk is om een ontheffing aan te vragen. Gelukkig kunnen wij in dit soort gevallen in overleg bekijken of we niet toch een dekking kunnen geven. Uiteraard kijken wij dan of alle preventie maatregelen zijn genomen en de combinatie voldoet aan de gestelde voorwaarden.  

Optocht door het dorp met de kampioenen

Onze ervaring is dat geen van de verzekeraars een standaard dekking heeft voor het oneigenlijke gebruik van het verzekerde motorvoertuig. Alleen na uitdrukkelijk akkoord kan er sprake zijn van een dekking voor deelname aan een evenement zoals een optocht of kampioensfeest. 

  • Hiervan zal een aantekening moeten worden gemaakt op de polis. Dit omdat het noodzakelijk is dat er een verhoogde dekking is voor de wettelijke aansprakelijkheid i.v.m. personenvervoer ( meer dan 8 personen ) van ten minste € 10.836.000 ( 05-2019 ) per gebeurtenis. De standaard WA dekking is dus niet voldoende. Daarom is de aantekening nodig, zodat dit is vastgelegd. 

Wanneer kan het dan wel?:

De Veiligheid:

  • Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen en tegelijk rekening te houden dat er sprake is van een feestelijke situatie, stellen we een aantal eisen aan de uitval beveiliging aan de voor en achterzijden en zal de zijkant minimaal 1;20 hoog moeten zijn.
  • De combinatie zelf moet van een deugdelijke kwaliteit zijn. Denk aan een geldige APK of een verklaring van technische deugdelijkheid afhankelijk van het type.
  • De bestuurders moeten beschikking over afdoende rijervaring met de combinatie.
  • De te nemen route van te voren moeten verkennen en waar nodig de route aanpassen om potentieel gevaarlijke punten te vermijden, te herkennen en passende maatregelen te nemen.
Omdat elke situatie toch net weer even anders is, kijken we per evenement naar de mogelijkheden. Hierbij is preventie het uitgangspunt.

De Pluspunten van de verzekering op een rij

  • WA-dekking voor wagen én trekkend voertuig
  • Zowel voor 1 dag als doorlopende dekking mogelijk.
  • Ook dekking in omliggende landen, mits de tocht start en eindigt in Nederland.
  • Dekking vangt al één dag voor de optocht ( de proefrit / klaarzetten ) aan en eindigt één dag na de optocht. ( opruimen / terugbrengen )
Verder nog van belang: Huifkar met tractor verzekering
Om te mogen rijden met een huifkar / tractor of soortgelijk voertuig met daarin personen, moet je in het bezit van een ontheffing vanuit de gemeente. Hiernaast moet de combinatie in goede conditie zijn en dien je te beschikken over de juiste uitval beveiliging. Daarom vragen we foto’s van de combinatie en gaan we graag het gesprek aan. Hierin bespreken we welke maatregelen er reeds zijn genomen en welke we nog zouden kunnen nemen om de veiligheid te waarborgen.

De premie is op aanvraag en is altijd maatwerk, afhankelijk van de grote van het treintje / de huifkar, etc / het aantal zitplaatsen / locatie / type gebruik / etc.

Jeffrey
Marnix Bokhorst
Stel u organiseert een familiedag, feest, etc. en besluit een huifkar of een soortgelijke kar te gebruiken en deze met een eigen/geleende tractor te gaan voortbewegen door de bossen. De tractor heeft u wa-verzekerd als landbouwvoertuig. Zoals u wellicht al weet sluit de WA-verzekering van de tractor dit risico in de voorwaarden nadrukkelijk uit. Het voertuig is dus niet verzekerd tijdens deze activiteit. Daarom kunt u via ons een aanvraag doen voor een passende verzekering, zodat alles wel goed geregeld is. We helpen je graag.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *