De vakantie komt er weer aan.  Wij geven u graag enkele tips mee om de reis en vakantie zo plezierig en vooral veilig mogelijk te maken. Deze tips komen o.a. van De Vereende, De Europeesche en Allianz Assistance.

De Reis

Verreweg de meeste Nederlanders gaan met de auto naar de wintersport. Dan zijn er standaard zaken waar u aan kunt denken, zoals sneeuwkettingen, veiligheidshesjes, gevarendriehoek, verbanddoos, verkeersvignet (Oostenrijk en Zwitserland) en een alcoholtest (Frankrijk).

Daarnaast zijn in de meeste Europese landen winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden. Wanneer u dan zonder rijdt, kunt u een verkeersboete krijgen en zelfs aansprakelijk gesteld worden bij een ongeval. Een boete kan oplopen tot 80 euro in Duitsland en 135 euro in Frankrijk. Nieuw gemonteerde banden die zijn gemaakt na 1 januari 2018, moeten voorzien zijn van het sneeuwvlok symbool. De vermelding M+S (modder en sneeuw) voldoet dan niet meer. In Frankrijk moeten de winterbanden bovendien minimaal een profieldiepte van 3,5 mm hebben.

Tenslotte raden wij u aan rekening te houden met verkeersdrukte. Bekijk hier wanneer de beruchte zwarte zaterdagen zijn. (https://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/verkeersdruktekalenders-zwarte-zaterdag )

Wintersportmateriaal

Goed materiaal is belangrijk voor uw wintersportplezier en veiligheid. Zo zijn skibrillen (één voor goed en één voor slecht weer), handschoenen of wanten en helm sterk aan te raden. In 2008 droeg ongeveer 6% van de wintersporters een helm. In 2013 was dat al rond de 30% en nu draagt een ruime meerderheid van de mensen een helm. Dat is ook niet verwonderlijk omdat de kans op ernstig hoofdletsel door het dragen van een helm maar liefst met 85% wordt verminderd. In Italië en de meeste skigebieden in Oostenrijk geldt zelfs een helmverplichting voor kinderen tot 14 respectievelijk 15 jaar. Polsbeschermers zijn vooral voor snowboarders van belang, omdat zij vaak de val met hun handen opvangen. Het dragen van polsbeschermers leidt tot 70% minder polsbreuken en 80% minder polsverstuikingen.

Goed materiaal is duur en dat weten dieven helaas ook. Vorig jaar steeg het aantal claims van gestolen skimateriaal al met 20 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Dit jaar is de verwachting dat het verder stijgt. U kunt de kans op een diefstal van uw ski’s verkleinen met onderstaande maatregelen:

  • Zet bij een stop uw ski’s in ongelijke paren weg. Maak een combinatie van uw ski met een ski van iemand uit uw gezelschap en zet deze samen weg. Zet het andere ongelijke paar wat verder weg. 
  • Gebruik een skislot. 
  • Houdt uw ski’s in het zicht.

Worden uw ski’s toch gestolen, dan is het belangrijk om aangifte te doen. U heeft een bewijs van aangifte nodig om de gestolen ski’s te kunnen claimen op uw reisverzekering.

Verzeker je uitrusting goed, maar niet dubbel

Ga je ski’s of een snowboard huren? Dan hoef je hier geen verzekering bij af te nemen. Als je een wintersportdekking en bagagedekking hebt afgesloten, zijn deze spullen al verzekerd tegen schade of diefstal.

Heb je zelf veel of duur wintersportmateriaal, dan kun je dit meeverzekeren met de aanvullende dekking Extra Sportuitrusting. Bovenop je Bagagedekking. Informeer naar de mogelijkheden. 

Blessures

Een gemiddelde skiër of snowboarder haalt met gemak een snelheid van 45 tot 60 km per uur. Ervaren wintersporters kunnen nog hogere snelheden halen. Bij een val kan dat dan leiden tot blessures, zeker gecombineerd met de vaak drukke pistes en het niveauverschil van mensen op de piste. De meest voorkomende wintersportblessures zijn:

  • Knieblessure
  • Schouderblessure
  • Beenblessure
  • Polsblessure
  • Hoofdblessure

U kunt natuurlijk de kans op een blessure verkleinen door fit aan de wintersport te beginnen. U kunt zich via diverse programma’s fysiek voorbereiden op de vakantie met spierversterkende oefeningen. De meeste blessures komen aan het eind van de dag wanneer de vermoeidheid toeslaat. Neem daarom voldoende rust. En houdt u aan de ‘verkeerregels’ op de piste.

Hier vindt u de 10 officiële regels van de Fédération Internationale de Ski. (https://www.anwb.nl/vakantie/wintersport/verkeersregels-op-de-piste )

Belangrijk is om te checken wat uw reis- en zorgverzekeringen dekken wanneer u toch (medische) zorg nodig heeft. Niet alle reisverzekeringen dekken een risicosport als wintersport. Bel ons even dan kijken we het na!

Nog geen verzekering? Bel ons: 020-4360436 of:

Klik, vergelijk en sluit 24/7 direct de verzekering af voor de Doorlopende Reis en/of Annulering

veilig opgestuurd