De rijbewijsplicht in Nederland voor motorrijtuigen met drie wielen is aangepast en dat heeft, vooral voor nieuwe bestuurders, consequenties. 

Nieuwe regels rijbewijs vanaf 2013

Door de invoering van de derde Europese rijbewijsrichtlijn zijn er nieuwe regels voor het rijbewijs voor de Trike, Can-Am en o.a. de Piaggio MP3. Gemotoriseerde driewielers vallen dan onder rijbewijscategorie A. De nieuwe regels zijn op 19 januari 2013 ingegaan.Heeft u een rijbewijs B dat is afgegeven voordat de nieuwe regels zijn ingegaan? Dan gelden voor u de oude regels.

Rijbewijscategorie AM
Voor deze categorie verandert niets. Deze categorie is nu een nationale categorie en wordt een Europese categorie. Nederland voldoet daarom al aan de eisen uit de derde rijbewijsrichtlijn.
 
Rijbewijscategorieën A
Het A-rijbewijs voor motoren en driewielers wordt met ingang van 19 januari 2013 opgedeeld in drie categorieën afhankelijk van de zwaarte van de motor, te weten A1, A2 en A.
 
Categorie A1 kan behaald worden vanaf 18 jaar. Wanneer de bestuurder ten minste 2 jaar in het bezit is van rijbewijs A1, kan categorie A2 behaald worden vanaf 20 jaar.
 
Voor categorie A geldt dat deze behaald kan worden vanaf 22 jaar, wanneer de bestuurder 2 jaar of langer in het bezit is van rijbewijs A2. De bestuurder kan voor categorie A rechtstreeks examen doen vanaf de leeftijd van 24 jaar.
 
Zie voor de specificaties van de categorieën van motoren de factsheet voor de rijbewijscategorie A.
 

 

bijzondere driewielersverzekering

Can-Am
U mag op de Can-Am Spyder rijden met een autorijbewijs (B), mits u uw rijbewijs gehaald heeft vóór 19 januari 2013.

Bij alle nieuwe rijbewijzen die in Nederland vanaf 19 januari 2013 zijn gehaald, heeft u een motorrijbewijs (A) nodig en moet u een leeftijd van minimaal 22 jaar hebben om op een Can-Am te mogen rijden.  

Trike
Voor de Trike ( driewielig motorruituig ) moet u rijbewijs A hebben, of het rijbewijs B, gehaald voor 19 januari 2013. De leeftijdsgrens is 18 jaar en een helm dragen. Dit geldt overigens niet als de trike veiligheidsgordels heeft.

Voor de Trike ( driewielige bromfiets ) moet u een bromfietsrijbewijs hebben, minimaal 16 jaar zijn en een helm dragen, tenzij de trike veiligheidsgordels heeft. 

Piaggio MP3    

Ook voor de Piaggio MP3 moet u rijbewijs A hebben, of het rijbewijs B, gehaald voor 19 januari 2013. De leeftijdsgrens is 18 jaar.

  

 

Uiteraad hebben wij voor deze voertuigen een passende verzekering. Kijk op het overzicht van alle particulieren verzekeringen en vergelijk zelf de premie.